5 Redenen waarom je een vreemde taal zou moeten leren

In de moderne tijd, met de globalisering op zijn hoogtepunt, is het kennen van een of twee vreemde talen meer geworden dan een simpel bewijs van hoge klasse en intelligentie, maar ook een strikte vereiste in vele gelegenheden. Of het nu om professionele, sociale of persoonlijke redenen is, het leren van ten minste één vreemde taal is een must voor iedereen die zijn of haar hoofd hoog wil houden in de hedendaagse maatschappij. Laten we eens een gerichte blik werpen op 5 van de belangrijkste redenen die u zouden moeten aanzetten tot het leren van een vreemde taal.

Professionele vereiste

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom iemand een vreemde taal zou leren. Veel beroepen vereisen de kennis van ten minste een of twee vreemde talen, afhankelijk van het vakgebied van de baan. De meeste banen vragen dat je een internationale taal kent zoals Engels, Frans, Spaans of Duits of een bedrijfsspecifieke taal zoals Chinees, Japans, Russisch enzovoort. Als je Engels als moedertaal hebt, heb je het misschien iets gemakkelijker, aangezien Engels de belangrijkste internationale taal is (en de taal die het vaakst in functiebeschrijvingen voorkomt), maar kennis van een tweede taal kan ook van vitaal belang blijken.

Sociale bonus

Ja, een vreemde taal (of meer) kennen is zeker een sociale bonus. Het is een hele stap om te worden voorgesteld als iemand die geen enkele vreemde taal kent, maar niet als een polyglot. Een ander geval waarin het kennen van een vreemde taal letterlijk een sociale zegen kan zijn, is wanneer je een buitenlander ontmoet wiens taal je kunt spreken. Ze zullen zeer onder de indruk zijn van je vermogen om met hen te praten in hun eigen moedertaal, hoewel je op eigen terrein bent, en dit feit kan in zijn eentje een geweldige indruk op je maken. Als de buitenlander toevallig deel uitmaakt van een zakelijke bijeenkomst, kan deze indruk uitmonden in een succesvol zakelijk partnerschap, dat u zowel professionele als sociale voldoening brengt.

Familie communicatie

Het komt vaak voor dat een koppel dat bestaat uit personen van verschillende nationaliteiten elkaar begrijpt via een algemeen bekende internationale taal zoals het Engels. Ze zullen echter al snel de moedertaal van de ander willen leren, niet alleen voor een betere communicatie, maar ook uit respect voor de ander.

Persoonlijke voldoening

Een vreemde taal leren is een van de hoogste intellectuele doelen die men kan hebben, op een persoonlijke schaal. Denk aan een moeilijke puzzel, of een wiskundeprobleem dat maanden, zo niet jaren van constante studie vergt om te worden opgelost. Het proces om het op te lossen kan moeilijk zijn, maar de vreugde gil aan het eind is het meer dan waard. Zo is het ook met het leren van een vreemde taal: het leerproces is niet gemakkelijk en je zult onderweg veel kleine problemen en probleempjes moeten aanpakken. U zult zich moeten concentreren op verschillende aspecten van het probleem, zoals spelling, grammatica, lezen, uitspraak enzovoort. Als je het probleem echter in het oog houdt en je interesse er niet in verliest, is de kans dat je het oplost bijzonder groot en de intellectuele voldoening die je aan het eind krijgt is onvergelijkbaar met wat dan ook.

Houdt je geest gezond

Het is wetenschappelijk bewezen dat het leren van een nieuwe taal je hersenen zodanig stimuleert dat je meer zin krijgt in het begrijpen en leren van andere onderwerpen, waaronder “echte” disciplines zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde enzovoort. Het leren van een nieuwe taal vereist het uit het hoofd leren en begrijpen van enkele duizenden nieuwe woorden en begrippen, wat uw hersenen een goede training biedt voor toekomstige gelegenheden waarbij memoriseren een must is. Na het leren van een vreemde taal zult u betere resultaten boeken bij het studeren voor examens, bij het assimileren van informatie en in het algemeen, bij het gezond en “actief” houden van uw geest, zelfs op oudere leeftijd.