Engelse les geven in Brazilië: de ultieme manier om te genieten van alles wat Brazilië te bieden heeft

Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika en heeft veel zaken te doen. Door de geografische nabijheid van de Verenigde Staten en de handelsovereenkomst met Noord-Amerika is Engels spreken een zeer belangrijke troef voor Braziliaanse burgers. Engels wordt aan alle niveaus van Braziliaanse studenten geleerd, vanaf de kindertijd. Sommige Braziliaanse bedrijven huren leraren Engels in om hun werknemers op te leiden en zo de buitenlandse communicatie te vergemakkelijken.

Met dat gezegd, is Brazilië natuurlijk een belangrijke bestemming voor wie Engels wil onderwijzen in een ander land. Engelse les geven in Brazilië is een unieke en verrijkende ervaring die iedereen die wil reizen zou moeten overwegen.

Wat is vereist?

Sommige landen vereisen dat leraren Engels een certificaat hebben voor een aantal van deze cursussen. TEFL, TESOL, en de Cambridge CELTA zijn allemaal certificeringen die vaak vereist zijn voor buitenlanders die Engelse les willen geven in een ander land. Brazilië beschouwt dit echter niet als een vereiste.

Als u wel een certificaat hebt, kan het u heel goed helpen in de klas. Maar de kans is groot dat als u door een Braziliaans bedrijf of een Braziliaanse school wordt aangenomen, zij van u zullen eisen dat u een intern trainingsprogramma doorloopt, ongeacht of u al dan niet gecertificeerd bent om les te geven.

Wat wordt aanbevolen is een BA in een of ander vak en een praktische kennis van het Portugees, de officiële taal van Brazilië.

Hoe zit het met een visum?

Dit is waar de informatie een beetje vaag kan worden, en vergeet niet dat we geen voorstander zijn van de ene actie boven de andere. De waarheid is dat het heel, heel moeilijk zal zijn om een werkvisum te krijgen om Engels te onderwijzen in Brazilië.

De overgrote meerderheid van de scholen in Brazilië die leraren Engels inhuren zijn niet bereid om deze leraren te sponsoren voor een werkvisum. Sponsoring door een werkgever is nodig om een legitiem werkvisum te krijgen. Het is ook extreem duur en ingewikkeld, en veel bedrijven doen het om die redenen niet.

Als u echter van plan bent om voor langere tijd in Brazilië te blijven om Engelse les te geven, kunt u misschien een werkgever vinden die bereid is om u te sponsoren. Het addertje onder het gras is dat u waarschijnlijk zelf voor het proces zult moeten betalen. Dit is iets dat u actief moet onderzoeken en bespreken met uw werkgever als u geïnteresseerd bent in het nastreven van een werkvisum.

U vraagt zich misschien af hoe het zo veel docenten Engels lukt om in Brazilië te werken. Het antwoord is dat de meerderheid van hen werkt op een toeristenvisum. Technisch gezien is het niet legaal voor een buitenlander om op een toeristenvisum te werken, maar de kans is erg klein dat u ooit in de problemen zult komen door dit te doen.

Toeristenvisa zijn vrij eenvoudig te verkrijgen en vereisen een aanvraag bij het Braziliaanse consulaat, evenals een geldig paspoort en andere documenten. Toeristenvisa zijn drie maanden geldig, wat betekent dat u, als u in Brazilië werkt, uw visum om de drie maanden moet laten verlengen bij een Braziliaans politiebureau. U mag ook niet langer dan zes maanden per jaar in Brazilië blijven met een toeristenvisum.

Het is mogelijk om een toeristenvisum om te zetten in een werkvisum, op voorwaarde dat u een sponsor kunt vinden. U kunt het beste beginnen met een baan op een toeristenvisum, u op uw gemak voelen bij uw werkgevers en dan pas over een werkvisum beginnen als ze besloten hebben dat ze u willen houden. Op dat moment zijn ze misschien bereid om je te sponsoren.

Het klinkt als een hoop bureaucratie, maar de waarheid is dat Engels onderwijzen in Brazilië niet zo ingewikkeld is als het klinkt. De markt voor leraren Engels in Brazilië is booming, en met die vraag is er een grotere kans dat u de juiste baan zult vinden. Er zijn in het hele land duizenden leraren Engels nodig en de Brazilianen staan meestal te popelen om u te helpen. Doe uw onderzoek en wees voorbereid, dan zult u zeker de ervaring van uw leven hebben.