Het leren van Spaans Deel 1 Iedereen kan de Spaanse taal leren

Er zijn vele redenen waarom iemand Spaans zou willen leren. Misschien ben je van plan om op vakantie of op zakenreis te gaan naar een Spaans sprekend land of misschien denk je erover om te emigreren. Het kan ook zijn dat je eigenlijk helemaal geen Spaans hoeft te spreken, maar dat je gewoon wilt zeggen dat je het kunt. In staat zijn om in een andere taal te communiceren geeft je zeker een groot gevoel van voldoening.

Mijn redenen waren een beetje gemengd. Ik wilde al heel lang een andere taal leren, en om de een of andere reden voelde ik me altijd aangetrokken tot Spaans. Ik ben er niet helemaal zeker van waarom dat was. Ik denk dat een van de redenen was dat het weinige dat ik in die tijd over Spanje wist op de een of andere manier mijn gevoel voor het goede leven aansprak. Zon, zand, siësta’s, diners tot laat in de nacht en mooie vrouwen met een donkere huid! Natuurlijk is er veel meer in Spanje dan dit, maar voor mij oefenden Spanje en de Spaanse taal meer aantrekkingskracht uit dan bijvoorbeeld Frans of Duits.

Hoewel ik al heel lang Spaans wilde leren, denk ik dat de belangrijkste reden waarom ik uiteindelijk besloot om er iets aan te doen was dat ik een lange reis naar Midden- en Zuid-Amerika aan het plannen was. Ik stond op het punt om door maar liefst 19 verschillende landen te reizen waar de officiële nationale taal Spaans was. Nou, dat was in 2002. Sindsdien hebben Spaans en alles wat met Spaans te maken heeft, zowel in Spanje als in Latijns-Amerika, me letterlijk overgenomen. Ik zou het toen niet geloofd hebben, maar nu is Spaans een deel van mijn dagelijks leven. Ik kan zo goed Spaans spreken, lezen en begrijpen dat ik er niet al te veel bij na hoef te denken.

Als mensen me vragen of ik vloeiend Spaans kan spreken, ben ik altijd een beetje terughoudend om ja te zeggen. De waarheid is dat ik, ook al kan ik vrij gemakkelijk in het Spaans communiceren, nog steeds het gevoel heb dat ik niet genoeg weet. Ik weet niet zeker of ik dat ooit zal doen! Er zijn bijvoorbeeld altijd nieuwe woorden en zinnen te leren en die verschillen natuurlijk van land tot land.

Ik denk dat een van de grootste tests voor mij is om met una cerveza (een biertje) voor de TV te zitten en naar een Spaanse soap (una telenovela) of een Spaanse film te kijken en alles wat er aan de hand is volledig te begrijpen. Immers, als ik dat in het Engels kan, waarom zou ik dan niet hetzelfde kunnen in het Spaans? Nou, ik moet zeggen dat ik er nog lang niet ben, maar wel bijna! Ik kan je ‘Pasion de Gavilanes’ van harte aanbevelen. Het is een enorm populaire telenovela uit Colombia. Ik zal hier in latere artikelen meer over vertellen.

Dus, hoe kwam ik van het niet kennen van een enkel woord Spaans (behalve – gracias en amigo), tot het in staat zijn om een Spaans boek te lezen, met een Spaanstalige vriend te praten of naar een Spaanse telenovel te kijken? Welnu, het antwoord daarop ben ik van plan in de komende artikelen te behandelen. Ik ga niet tegen jullie liegen en zeggen dat de reis gemakkelijk was. De waarheid is dat het leren van een nieuwe taal tijd kost en veel geduld en inzet vereist. Maar wat ik hier echt wil duidelijk maken is dat iedereen het kan als hij of zij maar wil.

In het volgende artikel wil ik het hebben over voorbereiding. Daarmee bedoel ik dat je moet nadenken over wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen. Je gaat niet van de ene dag op de andere Spaans leren en ik denk dat het zinvol is om je voor te bereiden op de uitdagingen die voor je liggen. Een nieuwe taal leren moet leuk zijn en er is geen reden waarom het dat niet zou zijn, zolang je je beperkingen maar realiseert.

Ik beschouw mezelf zeker niet als iemand met een natuurlijke aanleg voor talen. Toen ik naar school ging (al die jaren geleden!) was Frans het enige vak waarvoor ik gezakt was. Om de een of andere reden kon ik het gewoon niet vatten. Voordat ik Spaans ging leren, wist ik niets van andere talen. Ik ben helemaal vanaf het begin begonnen. Ik denk dat wat ik probeer te zeggen is, dat als ik het kan, geloof me iedereen het kan.