Het plezier van het leren van de Hawaiiaanse taal

De Hawaiiaanse taal is een Austronesische (of Polynesische) taal die de voorouderlijke taal is van de Hawaiiaanse eilanden, die in de Stille Oceaan liggen. Het Hawaiiaans is de officiële taal van de staat Hawaii. Het is een bedreigde taal, wat betekent dat ze op geen enkel van de bewoonde Hawaïaanse eilanden nog officieel wordt gesproken. De inheemse taal werd vele jaren geleden verdrongen door het Engels. Er is één Hawaiiaans eiland, Ni’ihau, waar de Hawaiiaanse taal nog overwegend gesproken wordt. Dit eiland is privé-bezit en het toerisme wordt er afgewezen ten voordele van een traditionele levenswijze voor de bewoners. Hoewel het Engels door de Hawaiianen wordt gesproken om zaken te doen en voor politieke en educatieve doeleinden, blijft de Hawaiiaanse taal in de ziel en het geheugen van alle oorspronkelijke Hawaiianen aanwezig en verbindt hen met hun erfgoed.

Duizenden mensen reizen elk jaar naar het paradijselijke eiland Hawaï. De prachtige stranden, het geweldige surfen en de adembenemende vergezichten maken van Hawaï een van de meest populaire vakantiebestemmingen op aarde. De bewoners van de eilanden delen een echt gevoel voor geschiedenis en gemeenschap, en beschouwen zichzelf als ‘ohana’, of familie, van elkaar. Hawaïanen delen graag hun interessante geschiedenis, levendige cultuur en de prachtige poëzie van de Hawaïaanse taal met bezoekers. Wanneer bezoekers op de eilanden aankomen, worden ze vaak begroet door inheemse Hawaiiaanse dames die de nieuwe gasten een kus op elke wang geven, een vriendelijk “aloha!” en een mooie en geurige lei, of krans van inheemse bloemen van de eilanden.

Vandaag de dag zijn er nog veel woorden uit de Hawaiiaanse taal die door de bewoners van de eilanden nog steeds informeel en informeel worden gebruikt. We kennen allemaal het woord “aloha”, dat een groot aantal betekenissen heeft, waaronder “hallo”, “tot ziens” en “liefde”. Er is ook de hula, een heel gebruikelijke Hawaiiaanse dans die je vaak ziet op lu’aus, of traditionele Hawaiiaanse feesten, waar ukelele-muziek wordt gespeeld op meles (traditionele liederen en gezangen), en traditioneel Hawaiiaans voedsel zoals poi wordt geserveerd.

Vandaag geniet de Hawaiiaanse taal van een heropleving in populariteit. Inheemse Hawaiianen die het contact met hun voorouderlijk verleden willen herstellen, leren de traditionele inheemse taal. Ook kinderen krijgen les in het Hawaiiaans om hen de geschiedenis en de erfenis van hun volk bij te brengen. Op openbare scholen op de eilanden wordt de Hawaiiaanse taal naast het Engels als tweede taal onderwezen.

Voor toeristen zijn er Hawaïaanse taalboeken beschikbaar die hen de basis van de Hawaïaanse taal kunnen bijbrengen. Ook computersoftware kan een leuke en interactieve ervaring bieden voor iemand die de moedertaal van de eilanden wil leren voordat hij er op vakantie gaat. Er zijn ook websites beschikbaar die gratis, versnelde lessen in het Hawaiiaans aanbieden. Het leren van de basisbeginselen van een taal als het Hawaiiaans zal toeristen de gelegenheid bieden om meer inzicht te krijgen in een fascinerende cultuur die vandaag de dag nog steeds bloeit. Hoewel er geen echte taalbarrières zullen zijn voor toeristen wanneer ze Hawaï bezoeken, zal het leren van de taal van de voorouders ook dienen als een geschiedenisles, waardoor toeristen de cultuur waaraan ze worden blootgesteld veel meer zullen waarderen.

Reizen naar het tropische paradijs dat de Hawaïaanse eilanden zijn is een kans van je leven. Het ervaren van de bezienswaardigheden, de geluiden, de mensen, en de exotische omgeving zal waarschijnlijk ieders blik op de wereld verbreden.

Hoewel de Hawaiiaanse taal niet meer algemeen gesproken wordt, blijven de concepten ervan in de harten en zielen van de mensen die deze idyllische en oude oase bewonen, en zij genieten van de gelegenheid om hun bezoekers in de ware geest van ‘ohana’ te verwelkomen.