Korter is beter

Wat zou voor u gemakkelijker zijn om te onthouden?

1.) Het hele telefoonboek van New York

2.) Een klein kinderrijmpje

Als je nummer 1 hebt gekozen, ga dan alsjeblieft weg!

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat we het best leren door kleine hapjes informatie op te nemen, ze op een praktische manier toe te passen, en dan verder te bouwen op wat we weten. Naarmate we meer brokjes informatie toevoegen, correleren, vergelijken en verbinden onze hersenen alles, waarbij we teruggrijpen naar eerder geleerde feiten om een alomvattende kennissfeer te vormen.

Wat betekent dit voor u?

Begin niet met een enorm boek over grammatica of proza in een vreemde taal als een vroeg leerproject. Begin met kleinere projecten.

U zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een paar alinea’s van een roman – de woordenschat uit het hoofd leren – en dan verder gaan met de volgende paar alinea’s.

Waarom kies je niet het meest gepubliceerde boek ter wereld?

Zelfs als u geen christen bent, kan de Bijbel een onschatbaar hulpmiddel zijn bij het leren van de vreemde taal van uw keuze. De Bijbel wordt in meer talen uitgegeven dan enig ander boek, en er is een overvloed aan internetbronnen met complete teksten die GRATIS kunnen worden gedownload.

Veel anderstalige bijbelsites hebben ook GRATIS audioclips.

‘Maar de Bijbel staat vol met ’thees’ en ’thous’ en verouderde taal die niemand meer gebruikt.’

Je hebt gelijk! De King James versie zou GEEN goed leermiddel zijn voor iemand die Engels probeert te leren. Er zijn echter vele vertalingen in modern Engels – en dat is ook het geval met vreemde talen.

Gebruik uw favoriete zoekmachine om zoekopdrachten te doen als ‘moderne Bijbelvertaling Frans’, ‘moderne Bijbelvertaling Duits’, of ‘moderne Bijbelvertaling Spaans’. Doe je onderzoek en zoek uit wat er beschikbaar is voor de taal die je aan het leren bent.

Begin met enkele van de kleinere hoofdstukken en werk toe naar de grotere hoofdstukken.

Maak een woordenlijst en leer een paar woorden per keer uit het hoofd. Als u hulp nodig hebt bij moeilijke zinnen, zoek dan een online forum voor vreemde talen en stel een vraag. De meeste forums zitten vol met behulpzame moedertaalsprekers die hun uiterste best zullen doen om je te helpen subtiele nuances en connotaties te begrijpen.

Download de audiofragmenten, sla ze op uw harde schijf op, en luister er herhaaldelijk naar – via het geluidssysteem van uw computer of een draagbare audiospeler. Herhaal de woorden zachtjes terwijl u luistert en let daarbij goed op de uitspraak. Ga langzaam over op het spreken met een normale stem, samen met de verteller.

Een goede methode is om te beginnen met de Psalmen en Spreuken. Elk hoofdstuk is een op zichzelf staand stuk proza. Begin met de kleinste en werk door tot de grotere stukken.

Er is een link aan het eind van dit artikel naar een pagina waar de hoofdstukken van beide boeken in volgorde staan – van klein naar groot. Dezelfde pagina verwijst ook naar een paar bijbelservers op het internet, en een Wiki-pagina met informatie en achtergrond over vertalingen in verschillende talen.

De tweede link is naar een nuttige zoekmachine pagina die verschillende zoekmachines op een rijtje heeft.

Onthoud: eerst babystapjes – en herhaling – herhaling – herhaling. Dat is de manier waarop baby’s leren. Als volwassenen is het nog steeds de beste manier voor ons om te leren.

Veel succes met je vreemde talenonderwijs. Het kan zo leuk worden als je zelf wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *