Spaans leren: Conversatie Spaanse Lessen

In dit artikel wil ik het hebben over de conversatielessen die ik op school heb gevolgd.

Tijdens mijn twee weken op de school heb ik van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur de Spaanse grammatica bestudeerd, één op één met mijn mentor. De middagen werden gewijd aan verschillende soorten conversatielessen. Deze bestonden uit één op één gesprekken in het Spaans met verschillende tutoren, deelname aan groepsgesprekken en het spelen van verschillende soorten woordspelletjes.

Conversatielessen komen de student op een aantal verschillende manieren ten goede. In mijn geval gaf het volgen van conversatielessen elke middag mij de mogelijkheid om de Spaanse grammatica die ik die ochtend had geleerd in de praktijk te brengen. Het is altijd goed om het nieuwe Spaans dat je hebt geleerd meteen te oefenen, nu het nog vers in je hoofd zit. Je zou kunnen denken aan het construeren van bepaalde soorten typische zinnen die je helpen om verschillende aspecten van de Spaanse grammatica beter te onthouden.

Spreken, luisteren en gewend raken aan gesproken Spaans is een essentieel onderdeel van het leerproces en natuurlijk, een gesprek voeren met iemand stelt je in staat om al deze dingen tegelijkertijd te doen.

Wanneer je voor het eerst gesprekken begint te voeren met mensen in het Spaans zul je de hele ervaring waarschijnlijk behoorlijk slopend vinden, vooral als je woordenschat beperkt is! Dit is volkomen normaal. Vergeet niet dat je gewend bent om elke dag in je eerste taal te spreken zonder er zelfs maar over na te denken en om plotseling deze gewoonte te veranderen is geen gemakkelijke taak! Het punt is dat je moet blijven oefenen. Het is net als met alles: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

Een van de grote voordelen van conversatielessen is dat je er zo lang over kunt doen als nodig is om het eigenlijke gesprek te voeren, plus dat je leraar erop kan toezien dat je correct spreekt. In het echte leven is dit vaak erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om te bereiken. Vaak hebben mensen niet het geduld om te wachten terwijl je probeert je woorden eruit te krijgen of nemen ze niet de moeite om je te corrigeren als je iets zegt dat grammaticaal niet helemaal correct is.

De soorten gesprekken die je kunt voeren om je Spaans te oefenen zijn eindeloos, wat betekent dat je kunt oefenen met alle aspecten van de Spaanse grammatica en een volledig scala aan woordenschat. Om verschillende werkwoordstijden te oefenen kun je bijvoorbeeld praten over dingen in de tegenwoordige, verleden en toekomende tijd of je kunt oefenen met het beschrijven van hoe bepaalde objecten eruit zien als je je alleen wilt richten op specifieke woordenschat.

Je kunt het over jezelf hebben, over gebeurtenissen in je leven, je kunt oefenen met het beschrijven van dingen, het stellen van en reageren op verschillende soorten vragen, je kunt praten over verschillende ervaringen die je hebt gehad, over dingen die je graag zou willen doen, over de dingen die je wel en niet leuk vindt. De lijst is echt eindeloos!

Toen ik conversatielessen volgde in Guatemala, raakte ik echter soms een beetje overstuur en gefrustreerd. Ik denk dat dit vooral kwam omdat ik niet snel genoeg kon praten, niet genoeg woordenschat kende en altijd moest nadenken over wat ik ging zeggen voordat ik het zei. Ook voerde ik steeds weer dezelfde soort gesprekken en kon ik niet echt ergens heel gedetailleerd over praten. Om dit soort ergernissen te voorkomen of te verminderen gaf de school groepsconversatielessen en moedigde ze de leerlingen aan om verschillende soorten woordspelletjes te spelen, zoals ‘hang man’ of ‘wat ben ik’.

Het heeft geen zin om wat voor soort studie dan ook te doen als je er geen plezier aan beleeft of als je begint in te storten. Het afwisselen van de verschillende soorten leeractiviteiten is een goede manier om dit te voorkomen. Het spelen van woordspelletjes is ook een goede manier om je studieroutine te doorbreken, maar op een manier waarbij je nog steeds je Spaans kunt oefenen. Groepsgesprekken kunnen je helpen om je spreekvertrouwen op te bouwen en luisteren naar andere studenten die Spaans spreken kan heel geruststellend zijn. Je beseft dat andere mensen in hetzelfde schuitje zitten als jij en je kunt de ervaring ook gebruiken om te testen of je denkt dat iemand iets correct heeft gezegd of niet.

Het is belangrijk dat de leerervaring plezierig is en om dit te bereiken organiseerde de school in Guatemala verschillende groepsactiviteiten na de lessen. Enkele daarvan waren een bezoek aan een plaatselijke koffieplantage, een fietstocht en uit eten gaan. Deelnemen aan sociale activiteiten is niet alleen leuk, maar het geeft je ook de mogelijkheid om je Spaans te oefenen in een minder formele en natuurlijke omgeving.

In mijn volgende artikel ben ik van plan te schrijven over ’thuisverblijven’. Toen ik studeerde aan een school in Antigua, Guatemala, regelde de school voor mij dat ik twee weken bij een lokale familie kon wonen. Ik zal bespreken op welke manieren dit type