Spaans leren: De Gastgezin Ervaring, Leven met een lokale familie

Wanneer reizigers of studenten een land in Midden- of Zuid-Amerika bezoeken met de bedoeling Spaans te leren, zullen ze zich vaak onderdompelen in de taal en de lokale cultuur door bij een lokale familie te wonen terwijl ze lessen volgen op een Spaanse school. Dit is wat bekend staat als een ‘gastgezin’.

Gastgezinnen kunnen heel nuttig zijn voor studenten. Het geeft de student de mogelijkheid om te communiceren met mensen die Spaans als moedertaal hebben, in een volledig natuurlijke omgeving. Het biedt een continu forum om te oefenen met het spreken van het Spaans en te oefenen met het luisteren naar het Spaans. Niet alleen dit, maar het geeft de student ook een goed inzicht in de lokale cultuur en manier van leven.

Op basis van mijn eigen ervaringen zou ik gastgezinnen ten zeerste aanbevelen. Ik verbleef twee weken bij een lokale familie in Antigua, Guatemala, terwijl ik studeerde aan een lokale school. Ik had mijn eigen kamer en voelde me een deel van de familie tijdens mijn hele verblijf. Een van de beste dingen voor mij was dat niemand in de familie een woord Engels sprak. Ik werd gedwongen om de hele tijd Spaans te spreken. In die tijd was mijn kennis van het Spaans niet geweldig, maar ik kon toch goed genoeg communiceren.

Gedwongen worden in een situatie waarin je alleen in het Spaans moet communiceren kan een stimulans zijn voor het hele leerproces. De wens om begrepen te worden stimuleert het leren!

De familie waar ik verbleef was erg meegaand en was meer dan blij om met me te praten en me te betrekken in de normale familie-activiteiten van de normale dag. Ik zat bij het ontbijt, de lunch en het avondeten bij de familie en zat ’s avonds vaak rond de tafel te praten of gewoon TV te kijken.

Een van de voordelen van het combineren van Spaanse lessen met een ‘homestay’ is dat je de dingen die je die dag geleerd hebt kunt oefenen of uitproberen met de familie waar je verblijft. Ik probeerde opzettelijk nieuwe woorden of specifieke stukjes Spaanse grammatica op te nemen in de gesprekken die ik met de familie voerde. Vaak corrigeerden ze me of stelden ze andere manieren voor om te zeggen wat ik hen probeerde duidelijk te maken.

Het leven met een Spaans sprekende familie geeft de student een geweldige blootstelling aan de Spaanse taal zoals die gesproken wordt in die specifieke regio van de wereld. Ik heb al vele malen eerder in eerdere artikelen gezegd dat hoe meer luistervaardigheid de student krijgt, hoe beter. Lange tijd aandachtig luisteren kan best vermoeiend zijn, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Je hersenen zullen langzaam maar zeker gewend raken aan het horen en interpreteren van Spaanse klanken. Ik zal het in een latere les veel meer hebben over luistertechnieken.

In een familiale omgeving zijn geeft de student ook een blootstelling die volledig natuurlijk is. Gesprekken die bijvoorbeeld aan de ontbijttafel worden gevoerd, zijn gesprekken die elk gezin zou kunnen voeren en zijn daarom volledig relevant. De gesprekken die je op een typische dag zou kunnen voeren, zouden waarschijnlijk een heel leerboek kunnen vullen met verzonnen rollenspellen. De dag zal vol zitten met voortdurende oefening en het beste is dat het niet eens voelt als studeren!

De grootte van het gezin waar je besluit te gaan wonen, zal ook tot op zekere hoogte het soort gesprekken bepalen dat je kunt voeren. Het is een goed idee om je onder te dompelen in een grotere familie-eenheid indien mogelijk en een die kinderen heeft. Hoe meer mensen met wie je kunt praten, hoe beter. Ik herinner me dat ik op een middag met de 9-jarige dochter van het gezin waar ik logeerde naar ‘Scooby Doo’ op de TV zat te kijken in het Spaans. Ik had een lang gesprek zo goed als ik kon met haar over tekenfilms en welke mijn favorieten waren en waarom. Het gebeurt niet vaak dat je over zoiets kunt praten!

Omdat mijn ‘gastgezin’ me bij zo’n beetje alles wat ze deden betrok, nodigden ze me ook uit voor een avondje uit. De moeder was jarig en dat vierden we door eerst thuis traditioneel te eten en daarna naar wat bars en uiteindelijk een club te gaan. Het was een geweldige ervaring en heel leuk. Hoewel ik er op dat moment niet echt bij stilstond, was het weer een voorbeeld van een volkomen natuurlijke situatie waarin ik het spreken van Spaans kon oefenen.

Toen de twee weken voorbij waren, had ik echt het gevoel dat ik een band had gekregen met mijn familie en ik weet dat mijn Spaans er enorm van heeft geprofiteerd. Ik voelde me vanaf dat moment zelfverzekerder als ik met mensen sprak en de combinatie van lessen en het leven in de familie heeft echt geholpen om mijn algemene niveau van het Spaans te verbeteren. Het was echt een geweldig avontuur en in alle opzichten een waardige ervaring. Als je op zoek bent naar een complete culturele onderdompeling dan zou ik een ‘homestay’ ten zeerste aanbevelen.

In dit artikel heb ik gezegd hoe belangrijk het is om te oefenen met luisteren naar gesproken Spaans. Hoe meer je luistert, hoe beter. Deelnemen aan een ‘gastgezin’ programma is zeker een manier waarop je dit kunt bereiken. In mijn volgende artikel ga ik dieper in op verschillende luistertechnieken en hoe je daar je voordeel mee kunt doen.